Napravite pire bez grudvica

po Vasa kuharica

Možda je lako napraviti pire krompir, ali svakako ne i savršen. Poznati kuhar Heston Blumental je ovo pretvorio u umjeće, naglasivši da je važno da se priprema odvija u nekoliko faza i pod određenom temperaturom. To će omogućiti da bude lagan, ukusan i da se prosto topi u ustima.

Njegovo uputstvo za pravljenje idealnog pirea je sljedeće. Prvo ogulite krompir, pa ga isjecite na podjednake kockice. Zatim ga isperite u posudi pod hladnom vodom, sve dok tečnost ne postane providna. Stavite ga u hladnu, neposoljenu vodu i lagano zagrijavajte dok temperatura ne bude oko 70 stepeni.!

Kuhajte oko pola minuta na temperaturi između 68 i 73 stepena, što znači da vam je za to potreban termometar. Ukoliko ga nemate, prepoznat ćete da je to ta temperatura po malim mjehurićima koji se s vremena na vrijeme pojavljuju na ivicama šerpe.

Poslije pola sata krompir ocjedite i ohladite ispirajući ga pod hladnom vodom. Stavite ga u hladnu posoljenu vodu i kuhajte dok ne omekša, ali da se ne raskuha. Procjedite ga i dok je još topao protisnite ga kroz malo sito. Dodajte puter narezan na kockice (na kg krompira ide do 300 g putera). Mješajte, ali bez miksera.

Stavite izdrobljeni krompir u šerpu na ringlu i polako zagrivajte dodavajući mlijeko, sve dok ne dobijete kremasti pire. Posolite i pobiberite. Po želji, možete dodati i malo muskatnog oraščića ili maslinovo ulje.

 

Preporučujemo