Napravite sami hljeb sa susamom

po Vasa kuharica

Sastojci:

3 kašike susama,

500 g brašna,

1 kvasac,

1 kašika šećera,

1 kašika soli,

250 ml mlake vode,

4 kašike maslinovog ulja,

susam.

Priprema:

1. Susam popržite na tavi bez masnoće.
2. Prosijte pšenično brašno u posudu te dobro pomiješajte sa suhim kvascem. Dodajte šećer, so, vodu i ulje.
3. Mikserom miješajte oko 5 minuta prvo pri najmanjoj, potom pri najvećoj brzini, dok ne dobijete glatko tijesto. Pred kraj izrade tijesta umiješajte prženi susam.
4. Tijesto pokriveno ostavite na toplome dok ne nadođe, a potom ga kratko izmijesite.
5. Stavite ga u namašten kalup te pokrivenog ostavite na toplom da još jednom nadođe. Površinu premažite vodom i pospite susamom. Hljeb pecite na 180-200 stepeni oko 45 minuta.

Preporučujemo