Sastojci:
3 kašike susama,
500 g brašna,
1 kvasac,
1 kašika šećera,
1 kašika soli,
250 ml mlake vode,
4 kašike maslinovog ulja,
susam.
Priprema:
1. Susam popržite na tavi bez masnoće.
2. Prosijte pšenično brašno u posudu te dobro pomiješajte sa suhim kvascem. Dodajte šećer, so, vodu i ulje.
3. Mikserom miješajte oko 5 minuta prvo pri najmanjoj, potom pri najvećoj brzini, dok ne dobijete glatko tijesto. Pred kraj izrade tijesta umiješajte prženi susam.
4. Tijesto pokriveno ostavite na toplome dok ne nadođe, a potom ga kratko izmijesite.
5. Stavite ga u namašten kalup te pokrivenog ostavite na toplom da još jednom nadođe. Površinu premažite vodom i pospite susamom. Hljeb pecite na 180-200 stepeni oko 45 minuta.