Sastojci za četiri litra:
2 kg sirovih usitnjenih pilećih bataka i krila s kostima,
pola glavice bijelog luka,
5 strukova narezanog celera,
2 narezane prase,
2 krupno narezana luka,
2 narezane mrkve,
3 lovorova lista,
2 grančice svježeg ruzmarina,
5 grančica svježeg peršuna,
5 grančica svježe majčine dušice,
5 cijelih zrna bibera,
6 l hladne vode.
Priprema:
- U veliku šerpu stavite piletinu, zdrobljeni bijeli luk, povrće, začinsko bilje i biber. Ulijte hladnu vodu pa zakuhajte. Sklonite masnoću sa površine, smanjite vatru i ostavite da se kuha 3-4 sata. Povremeno skidajte masnoću.
- Procijedite kroz sito, ostavite pola sata da se ohladi pa stavite u frižider. Kad se ohladi, ulijte temeljac u plastične posudice sa poklopcem i zamrznite.