Luk će izgubiti svoju ljutinu i hrskavost ako ga ispečete u rerni te dodatno omekšate pilećim temeljcem. Štoviše, ovaj se recept zove rastopljeni luk jer je povrće toliko nježno nakon termičke obrade da se topi u ustima…
Sastojci: 4 velika luka, 125 ml pilećeg temeljca, 2 kašike ekstradjevičanskog maslinova ulja, 1 kašika rastopljenog maslaca, 1 kašika svježe nasjeckanog timijana, 1 čajna kašičica soli, pola kašičice mljevenog bibera.
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 230 stepeni. Luk očistite i narežite na komade veličine oko 2 i po centimetra.
2. Pomiješajte ulje, maslac, so i biber te timijan i tom mješavinom namažite komade luka.
3. Luk stavite peći u rernu na 30 do 35 minuta dok površina ne dobije lijepu karameliziranu boju. Na pola pečenja preokrenite luk da obje strane budu iste.
4. Po isteku vremenu u lim za pečenje pažljivo ulijte pileći temeljac i sve zajedno pecite još 15 do 20 minuta, odnosno dok se temeljac ne reducira, a luk postane vrlo mekan.