Sastojci:

30 dag kestena,

20 dag gljiva,

4 kriške polubijelog hljeba,

glavica luka,

3 kašike vrhnja,

2 dl bijelog vina,

2 kašike ulja,

prstohvat majčine dušice,

mažuran kadulja,

so,

biber,

litar temeljca.

Ptiprema:

1. Skuhajte i ogulite kestene, a u međuvremenu ogulite i narežite gljive. Oljuštite i nasjeckajte luk, popržite ga na ulju i dodajte gljive. Zalijte vinom i miješajte da tekućina ispari te dodajte temeljac.

2. Polovinu količine kestena dodajte cijele, a drugu polovinu zgnječite vilicom i stavite u juhu. Dodajte malo mažurana, kadulje, majčine dušice, so i biber pa kuhajte još oko 20 minuta. Na kraju umiješajte vrhnje, popržite kriške hljeba, stavite u juhu i poslužite.