Sastojci: 1 kg mljevenog mesa, 6 glavica luka, 5 kiselih krastavac, kašika senfa, 2 kašike kečapa, peršunov list, 3 jaja,
krušne mrvice, maslac, kašika kukuruznog brašna, svježi hren,
so i biber.
Priprema:
1. Meso začinimo dvjema usitnjenim glavicama luka, sjeckanim kiselim krastavcima, kašikom senfa, kečapom, sjeckanim peršunovim listom, solju i biberom.
2. U smjesu dodamo dvoje jaja i krušnih mrvica da upiju višak tekućine, razradimo i oblikujemo štrucu. Štrucu stavimo na papir za pečenje, premažemo bjelancetom i pečemo na 180 stepeni oko sat.
3. Preostali luk narežemo na kriške koje prepržimo na maslacu. Kada se luk karamelizira, dodamo kašiku kukuruznog brašna i sok od pečenja štruce.
4. Iskuhamo da se umak poveže, začinimo solju i biberom te dodamo nekoliko kockica hladnog maslaca.
5. Svježi hren naribamo i serviramo uz štrucu s umakom.