Naš prijedlog: Musaka s tjesteninom

po Vasa kuharica

Sastojci:

250 g makarona,

500 g mljevene junetine,

80 g feta sira,

3 bjelanceta,

2-3 kašike maslinovog ulja,

0,5 dl maslinovog ulja,

glavica crnog luka,

mrkva,

kašika peršunovog lista,

2,5 dl soka od paradajza,

so,

biber,

origano.

Za bešamel sos:

1 dl ulja,

4 kašike brašna,

7 dl mlijeka,

so,

muškatni oraščić,

3 žumanceta,

80 g kačkavalja.

Priprema:

1. Kuhane i ocijeđene makarone pomiješati sa razdobljenim feta sirom, snijegom od bjelanaca i maslinovim uljem.

2. U šerpi zagrijati maslinovo ulje i propržiti sitno sjeckan crni luk. Dodati mljeveno meso, isjeckanu mrkvu i sitno sjeckan peršunov list, sok od paradajza i začine. Prodinstati pa ravnomerno preliti preko tjestenine i sira.

3. U drugoj šerpi na zagrijanom ulju kratko propržiti brašno pa uz stalno miješanje kuhati desetak munuta na laganoj vatri. Zatim skloniti šerpu s vatre i u sos umiješati razmućena žumanca. Pripremljen bešamel sos preliti preko mljevenog mesa, posuti rendanim kačkavaljem i u rerni zagrijanoj na 220 stepeni peći 25 minuta.

 

Preporučujemo