Sastojci:
250 g makarona,
500 g mljevene junetine,
80 g feta sira,
3 bjelanceta,
2-3 kašike maslinovog ulja,
0,5 dl maslinovog ulja,
glavica crnog luka,
mrkva,
kašika peršunovog lista,
2,5 dl soka od paradajza,
so,
biber,
origano.
Za bešamel sos:
1 dl ulja,
4 kašike brašna,
7 dl mlijeka,
so,
muškatni oraščić,
3 žumanceta,
80 g kačkavalja.
Priprema:
1. Kuhane i ocijeđene makarone pomiješati sa razdobljenim feta sirom, snijegom od bjelanaca i maslinovim uljem.
2. U šerpi zagrijati maslinovo ulje i propržiti sitno sjeckan crni luk. Dodati mljeveno meso, isjeckanu mrkvu i sitno sjeckan peršunov list, sok od paradajza i začine. Prodinstati pa ravnomerno preliti preko tjestenine i sira.
3. U drugoj šerpi na zagrijanom ulju kratko propržiti brašno pa uz stalno miješanje kuhati desetak munuta na laganoj vatri. Zatim skloniti šerpu s vatre i u sos umiješati razmućena žumanca. Pripremljen bešamel sos preliti preko mljevenog mesa, posuti rendanim kačkavaljem i u rerni zagrijanoj na 220 stepeni peći 25 minuta.