Njemački gulaš, koji je omiljen i kod nas, karakterističan je po velikim komadima mesa, narezanima na veličinu od otprilike 3, 4 centimetra. A koliko ide mesa, toliko ide i luka koji se topi tokom kuhanja i daje lijepu teksturu. Rajčica ne dominira, tek malo paste bit će dovoljno za okus i boju.
Mljevena paprika, lovorov list, mažuran, kim i biber najčešći su začini po kojima možete namirisati njemački gulaš. Često se dodaje i suho bijelo vino ili nekoliko kašika vinskog octa. Umjesto dodavanjem škrobnog brašna gustoća se postiže dugim krčkanjem na vatri dok se višak tekućine ne reducira. Gulaš poslužite s tjesteninom ili knedlama od hljeba.
Sastojci: 900 g luka, 900 g junetine za gulaš, 50 g maslaca (najbolje pročišćeni), 3 čehna bijelog luka, 1 kašičica sjemenki kima, 2 kašičica mažurana, 2 kašike mljevene paprike, 2 kašike paste od rajčice, 3 kašike vinskog octa, 5 dl goveđe juhe, 2 lovorova lista, so, biber.
Priprema:
1. Zagrijte maslac na umjerenoj vatri. Dodajte sitno sjeckani luk i kuhajte, često miješajući, do zlatno smeđe boje, oko 30 minuta.
2. Očistite meso od žilica i narežite ga na veće komade. Bijeli luk ogulite i nasjeckajte, dodajte sjemenke kima na dasku za rezanje i zgnječite nožem.
3. Kad luk bude spreman, dodajte goveđu juhu, ocat, papriku i meso zajedno s lovorovim listom, bijelim lukom, kimom, mažuranom i rajčicom. Promiješajte i pustite da lagano kuha. Smanjite vatru, poklopite i ostavite da se krčka dok se luk uglavnom ne raspadne i junetina ne omekša, oko 2 sata.
4. Gulaš posolite, pobiberite, izvadite lovor i poslužite ga dok je vruć.