Sastojci: 2 velika patlidžana, glavica luka, 2 čehna bijelog luka, 250 g mljevenog mesa, 300 g paradajza, maslinovo ulje, so, biber.
Umak: 30 g maslaca, 30 g brašna, 250 ml mlijeka, jaje, 125 g ribanog sira, 1,5 kašičica muškatnog oraščića, so, biber.
Priprema:
1. Prepolovite patlidžane po dužini i izdubite ih. Lađice posolite i ostavite deset minuta te posušite papirnatim ubrusom. Pecite na 180 stepeni oko 10 minuta.
2. Sredinu nasjeckajte i propržite. Popržite luk, dodajte bijeli luk, a potom ubacite meso i dinstajte 5-10 minuta. Dodajte meso patlidžana, so i biber te nasjeckani paradajz. Kuhajte 30-40 minuta, dok se umak ne zgusne.
3. Rastopite maslac u tavi i umiješajte brašno neprestano miješajući dok brašno ne posmeđi. Dodajte mlijeko i miješajte 8-10 minuta dok se umak ne zgusne. Sklonite s vatre, dodajte sir i jaje te začinite.
4. Izvadite lađice, napunite ih mesom i prelijte umakom. Prema želji, dodatno pospite sirom. Vratite u rernu i pecite oko 15 minuta.