Naš prijedlog: Pileći bataci s krompirom

po Vasa kuharica

Sastojci:

8 pilećih bataka,

1 kašika meda,

1 kašika slatke mljevene crvene paprike.

1 kašika balzamiko sirćeta,

so,

biber,

4 kašike maslinovog ulja,

800 g krompira,

4 crvene paprike, 2 čehna bijelog luka,

4 grančice ruzmarina.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Operite i posušite piletinu. Pomiješajte med, mljevenu papriku, sirće, malo soli i bibera te 1 kašiku ulja.

2. Time premažite batake pa ih stavite u kalup za složenac. Operite krompir, prerežite ga, pomiješajte s 2 kašike ulja te posolite.

3. Raspodijelite oko bataka zajedno sa bijelim lukom pa pecite oko 40 minuta uz povremeno okretanje. Operite i očistite paprike.

4. Premažite preostalim uljem te posolite. Nakon 25 minuta pečenja dodajte piletini zajedno s ruzmarinom te ispecite do kraja.

5. Po potrebi dodajte malo vode. Po želji poslužite ukrašeno svježim ruzmarinom.

 

Preporučujemo