Naš prijedlog: Piletina s karijem

po Vasa kuharica

Sasojci:

400 g pilećeg filea,

25 g putera,

2 čehna bijelog luka,

1 glavica luka,

1 cm svježeg đumbira,

1 crni kardamom,

1 kašičica cimeta,

1/3 narendanog muškatnog oraščića,

1 kašičica kima,

3 karanfilića,

1 kašičica turmarika/curcume,

7 zrna crnog bibera,

1 kašičica paradajz paste,

so,

1/2 l vode, 1 kašika pavlake.

Priprema:

1. U šerpu (bolje je plića, a šira) staviti puter da se istopi, dodati začine, miješati oko pola minute i onda dodati luk, bijeli luk i đumbir.

2. Kad se to proprži dodati paradajz pastu da se napravi kao kaša.

3. Dodati zatim piletinu da se malo uprži i uvalja u začine i na kraju dodati vode i ostaviti da se krčka, ako je potrebno dodati i više vode.

4. Ovo se jelo jede s rižom pripremljenom na vodi.

Preporučujemo