Sastojci:
6 većih krompira,
maslinovo ulje,
kim,
so,
150 g svježeg sira,
2 dl kiselog vrhnja,
vlasac,
biber,
2 čehna bijelog luka,
luk,
kašika maslaca,
manja tikvica,
3 mini rajčice.
Priprema:
1. Krompir operite, očistite ljusku kuhinjskom četkom i zarežite ga. Premažite krompir maslinovim uljem, pospite kimom i začinskom solju. Omotajte svaki krompir u aluminijsku foliju i posložite na lim.
2. Zagrijte rernu na 220 stepeni i pecite krompir oko 35 minuta, dok unutrašnjost ne bude mekana kad ga ubodete vilicom.
3. Za to vrijeme pripremite nadjev. Ogulite i nasjeckajte tikvicu. Ocijedite i prepržite na otopljenom maslacu pet minuta pa dodajte protisnuti bijeli luk.
4. Pirjajte kratko dok sva tekućina ne ispari. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Umiješajte svježi sir i vrhnje. Začinite solju, biberom i vlascem.
5. Izmiješajte i nadjev umetnite u sredinu pečenoga krumpira. Dodajte u svaki polovinu rajčice.