Naš prijedlog: Punjeni krompir s umakom

po Vasa kuharica

Sastojci:

6 većih krompira,

maslinovo ulje,

kim,

so,

150 g svježeg sira,

2 dl kiselog vrhnja,

vlasac,

biber,

2 čehna bijelog luka,

luk,

kašika maslaca,

manja tikvica,

3 mini rajčice.

Priprema:

1. Krompir operite, očistite ljusku kuhinjskom četkom i zarežite ga. Premažite krompir maslinovim uljem, pospite kimom i začinskom solju. Omotajte svaki krompir u aluminijsku foliju i posložite na lim.
2. Zagrijte rernu na 220 stepeni i pecite krompir oko 35 minuta, dok unutrašnjost ne bude mekana kad ga ubodete vilicom.
3. Za to vrijeme pripremite nadjev. Ogulite i nasjeckajte tikvicu. Ocijedite i prepržite na otopljenom maslacu pet minuta pa dodajte protisnuti bijeli luk.
4. Pirjajte kratko dok sva tekućina ne ispari. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Umiješajte svježi sir i vrhnje. Začinite solju, biberom i vlascem.
5. Izmiješajte i nadjev umetnite u sredinu pečenoga krumpira. Dodajte u svaki polovinu rajčice.

Preporučujemo