Sastojci:
125 g kukuruznog griza,
2,5 dcl vode,
1/2 kocke od povrća,
1 mrkva,
100 g brokule,
1/2 paprike,
čehno bijelog luka,
3 kašike rendanog sira parmezana,
1 jaje,
1 kašika kiselog mlijeka,
kašika svježeg isjeckanog bosiljka,
kašika svježeg isjeckanog peršuna,
3 kašike prezle,
so i
biber po ukusu.
Priprema:
1. U kipućoj vodi istopiti kocku za supu, a zatim sipati kukuruzni griz uz neprekidno miješanje. Skuhati gusto kao puru. Uz povremeno miješanje, ostaviti da stoji na niskoj temperaturi desetak minuta, skloniti s ringle i prohladiti.
2. U međuvremenu povrće očistiti i oprati, mrkvu sitno izrendati, a brokulu, papriku i bijeli luk usitniti na kockice.
3. U većoj posudi na malo maslinovog ulja prodinstati mrkvu, dodati ostalo povrće i uz miješanje dinstati 3-4 minute na umjerenoj temperaturi. Potom dodati sitno isjeckani bijeli luk, promiješati i skloniti s ringle. Povrće iz tave umiješati u puru, promiješati, dodati jaje, rendani sir, kiselo mlijeko i začinsko bilje, posoliti i pobiberiti po ukusu. Sve dobro promiješati da se sastojci sjedine, dodati prezle, pa rukama oblikovati male pljeskavice.
4. Peći ih na umjerenoj temperaturi minutu-dvije s obje strane dok ne dobiju hrskavu koricu. Servirati odmah uz tartar sos ili svježu salatu.