Sastojci:

125 g kukuruznog griza,

2,5 dcl vode,

1/2 kocke od povrća,

1 mrkva,

100 g brokule,

1/2 paprike,

čehno bijelog luka,

3 kašike rendanog sira parmezana,

1 jaje,

1 kašika kiselog mlijeka,

kašika svježeg isjeckanog bosiljka,

kašika svježeg isjeckanog peršuna,

3 kašike prezle,

so i

biber po ukusu.

Priprema:

1. U kipućoj vodi istopiti kocku za supu, a zatim sipati kukuruzni griz uz neprekidno miješanje. Skuhati gusto kao puru. Uz povremeno miješanje, ostaviti da stoji na niskoj temperaturi desetak minuta, skloniti s ringle i prohladiti.
2. U međuvremenu povrće očistiti i oprati, mrkvu sitno izrendati, a brokulu, papriku i bijeli luk usitniti na kockice.
3. U većoj posudi na malo maslinovog ulja prodinstati mrkvu, dodati ostalo povrće i uz miješanje dinstati 3-4 minute na umjerenoj temperaturi. Potom dodati sitno isjeckani bijeli luk, promiješati i skloniti s ringle. Povrće iz tave umiješati u puru, promiješati, dodati jaje, rendani sir, kiselo mlijeko i začinsko bilje, posoliti i pobiberiti po ukusu. Sve dobro promiješati da se sastojci sjedine, dodati prezle, pa rukama oblikovati male pljeskavice.
4. Peći ih na umjerenoj temperaturi minutu-dvije s obje strane dok ne dobiju hrskavu koricu. Servirati odmah uz tartar sos ili svježu salatu.