Sastojci:
3kg telećeg vrata, narezanog na šnicle,
2 velike glavice crvenog luka,
2 kg krompira, šampinjoni i mrkve po želji,
so,
biber,
aluminijska folija.
Za umak:
1 kašika gustina,
100ml soka od pečenja,
luk iz pečenja,
200 ml junećeg ili povrtnog temeljca.
Priprema:
1. Rernu zagrijte na 200 stepeni.
2. Tepsiju u kojoj ćete peći meso nauljite i posložite narezani crveni luk. Na luk naslažite teleći vrat te ga posolite i pobiberite.
Prekrijte meso folijom i stavite u rernu, kada je zagrijana.
3. Pečete tri sata. Nakon što je prošlo sat i pol izvadite meso iz rerne i žlicom pokupite luk s dna i sok od pečenja (cca 100ml).
4. U tepsiju posložite narezani krumpir na kriške, šampinjone i mrkvu. Na povrće ponovno posložite meso i pokrijte folijom i pecite još pola sata.
5. Nakon što je prošlo pola sata (sveukupno 2h pečenja) skinite foliju i pojačajte rernu na 220 i pecite zadnjih sat vremena kako bi krumpir i teletina dobili koricu.
6. Za to vrijeme pripremite umak. Odvojite 3 kašike još toplog sok
od pečenja u posebnu posudu i umiješajte kašiku gustina. Ostatak soka kuhajte na laganoj vatri. Dodajte temeljac i kada sve zajedno prokuha, dodajte gustin i začinite umak po želji.