Nedjelja je dan za porodicu! Koja je vaša tradicija nedjeljom? Ako vaša nedjelja znači pripremanje pravog, porodičnog ručka – ovo su ideje za vas. Da ne bude na stolu uvijek posluženo više manje isto, odlučili smo odabrali nekoliko recepata koje je vrlo lako pripremati, a savršeni su za nedjeljni ručak.
Za njih nije potrebna posebna vještina, a ni sastojci. Recepti su jednostavni, fini, maštoviti te odlični za eksperimentiranje i posluživanje nečeg novog na vašem stolu.
Sastojci: Jedan komad odreska od govedine, 400 g crvenog krompira za pečenje, 1 kašičica maslinovog ulja, 1 kašičica svježeg ruzmarina – sitno nasjeckanog, pola ocijeđenog limuna, 1 kašičica crvene paprike, malo sušenih chilli papričica, 1 kašičica sušenog origana.
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. U jednoj posudi promiješajte limun, papriku, chilli, origano i malo soli. Pritisnite odrezak u tu smjesu i utrljajte s obje strane dok se ne upije.
2. Krompir narežite na tanke duguljaste komade i stavite u posudu. Polijte uljem te posolite i pecite peći na 15 minuta. Izvadite iz rerne , dodajte ruzmarin te stavite opet u rernu. Pecite dok krompir ne omekša i dobije zlatnu boju.
3. U međuvremenu, odrezak ispecite na rebrastom roštilju ili tavi – 3 minute sa svake strane za srednje pečen odrezak (možete i duže, po želji). Ostavite da se meso odmori 5 minuta prije rezanja. Poslužite s krompirima.