Neka vaš izbor bude sogan-dolma

po Vasa kuharica

Sastojci:

60 dkg luka (sitnije duguljaste glavice),

10 dkg luka za punjenje,

40 dkg mesa,

8 dkg riže,

2-3 kašike ulja,

so,

biber,

ukuhani paradajz,

malo mljevene paprike,

malo sirćeta ili milerama,

0,5 l kiselog mlijeka.

Priprema:

1. Fil: Meso i luk samljeti i posoliti. Oprati rižu, prodinstati i izmiješati s mesom, dodati malo bibera, jedno jaje pa opet izmiješati.
2. Podrezati vrhove luka i skuhati ih u vodi toliko da se ne raspadnu, ali da se mogu izbacivati košuljice dolme.
3. Skinuti s ringle, ocijediti toplu pa sipati hladnu vodu.
4. Pritiskanjem prstima vaditi dolme. Od jedne glavice luka dobit ćete više dolmi, koje ćete puniti pripremljenim filom.
5. Punjene dolme slagati u šerpu, zaliti vodom ili mesnom supom tako da budu pokrivene, dodati malo sirćeta ili milerama, pritisnuti tanjirom ili poklopcem i kuhati.
6. Nakon 10 minuta, kada prokuhaju, nastaviti kuhati na tihoj vatri. U kuhanu dolmu dodati malo mljevene paprike.
7. Uz dolmu servirati kiselo mlijeko.

Preporučujemo