Sastojci:
60 dkg luka (sitnije duguljaste glavice),
10 dkg luka za punjenje,
40 dkg mesa,
8 dkg riže,
2-3 kašike ulja,
so,
biber,
ukuhani paradajz,
malo mljevene paprike,
malo sirćeta ili milerama,
0,5 l kiselog mlijeka.
Priprema:
1. Fil: Meso i luk samljeti i posoliti. Oprati rižu, prodinstati i izmiješati s mesom, dodati malo bibera, jedno jaje pa opet izmiješati.
2. Podrezati vrhove luka i skuhati ih u vodi toliko da se ne raspadnu, ali da se mogu izbacivati košuljice dolme.
3. Skinuti s ringle, ocijediti toplu pa sipati hladnu vodu.
4. Pritiskanjem prstima vaditi dolme. Od jedne glavice luka dobit ćete više dolmi, koje ćete puniti pripremljenim filom.
5. Punjene dolme slagati u šerpu, zaliti vodom ili mesnom supom tako da budu pokrivene, dodati malo sirćeta ili milerama, pritisnuti tanjirom ili poklopcem i kuhati.
6. Nakon 10 minuta, kada prokuhaju, nastaviti kuhati na tihoj vatri. U kuhanu dolmu dodati malo mljevene paprike.
7. Uz dolmu servirati kiselo mlijeko.