Za supu od tikve:
Pola tikve (hokaido-crvena tikva) oko 450g bez košpica
1 srednja glavica luka
1 velika kašika ulja (maslinovo,repičino)
500 ml vode
2 kašike pilećeg bujona
4 narandže
200ml mlijeka
pola kašičice soli
pola kašičice šećera
Za kockice krompira:
200 g krompira
1 kašika ulja
Prstohvat soli
Priprema:
- Tikvu prvo izrezati,oguliti i isjeći na kockice. Luk izrezati na kockice. U posudi blago zagrijati ulje pa dodati luk i tikvu te pirjati uz mješanje.
- Dodati vodu i bujon i sve to kuhati 10-15 minuta na laganoj vatri.
- U međuvremenu oguliti i očistiti narandžu od košpica i narezati na komadiće. Kada je supa već gotova dodati narezane narandže i sve zajedno izmiksati štapnim mikserom.Dodati mlijeko posoliti i zasladiti.
- Poslužiti sa kockicama krompira.