Neobično, ali ukusno: Paprika punjena pšenicom

po Vasa kuharica

Sastojci:

10 paprika babura,

200 g pšenice,

2 mrkve,

2 glavice crvenog luka,

3 čehna bijelog luka,

1 kašika brašna,

200 ml soka od paradajza,

mješavina začina,

biber,

so,

peršun

Priprema:

1. Pšenicu potopiti u vodi i kuhati 90 minuta. Skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti preko noći da odstoji.
2. Luk sitno isjeckati i propržiti na malo ulja. Dodati izrendanu mrkvu, isjeckan bijeli luk i peršun. U proprženo dodati brašno, procijeđenu pšenicu i sok od paradajza. Kuhati na tihoj vatri 15 minuta. Začiniti po ukusu, biberom, solju i mješavinom začina.
3. Paprikama odsjeći „kapice“ i očistiti od sjemenki. Napuniti filom, zatvoriti odsječenim „kapicama“ i staviti u vatrostalni sud u koji smo sipali malo ulja i vode. Pokriti aluminijskom folijom i peći 40 minuta na 200 stepeni.

Preporučujemo