Sastojci: 30 ml maslaca, 2 luka – narezana na tanke kriške, 225 g gljiva iz limenke, 15 ml konjaka, 2 čehna bijelog luka, dosta svježeg peršuna, 175 g glatkog brašna, 250 ml mlijeka, 125 ml vrhnja, 30 ml sitno nasjeckane ljutike, kašika zrna zelenog bibera, 300 g listova svježeg špinata, 15 ml maslinovog ulja, so, biber, 250 g nemasnog svježeg sira, 150 g creme fraiche.
Priprema:
1. Maslac rastopite u posudi, dodajte luk i pržite dok ne omekša, povremeno miješajući.
2. Ocijedite gljive, sitno ih nasjeckajte i stavite u posudu. Dinstajte oko 5 minuta, povremeno miješajući.
3. Dodajte konjak i čehno bijelog luka. Pojačajte vatru i kuhajte dok se ne smanji količina sokova u posudi, često miješajući.
4. Umiješajte peršun, maknite posudu s vatre i odložite da se ohladi.
5. U zdjeli pomiješajte brašno s mlijekom i vrhnjem, a zatim dodajte mješavinu gljiva, ljutiku i zrna papra.
6. Sve dobro izmiješajte i oblikujte njoke.
7. Njoke kuhajte 10-15 minuta u posoljenoj vodi. Dobro ocijedite i pustite da se ohlade.
8. U međuvremenu, operite špinat i dinstajte u posudi s maslinovim uljem, bez dodavanja vode, dok ne omekša. Dobro ocijedite i istisnite
višak vode. Nasjeckajte kuhani špinat.
9. Dodajte preostali bijeli luk te začinite solju i biberom prema ukusu.
10. Ohlađeni špinat pomiješajte sa sirom i creme fraiche. Poslužite njoke uz prilog od krem špinata.