Sastojci:
250 g mlade koprive,
5 većih krompira,
jaje,
250 g brašna,
2 dl paradajz soka,
2 kašike parmezana,
biber po ukusu.
Priprema:
1. Listove mlade koprive blanširajte u kipućoj vodi oko tri-četiri minute, a zatim izvadite i ostavite da se ocijedi. U međuvremenu očistite krompir, iscijedite na četvrtine i skuhajte.
2. Kada se kopriva ocijedi od vode, ako je potrebno, malo je iscijediti rukama, ispasirajte u blenderu da dobijete pire. Potom ispasirajte i kuhani krompir pa mu dodajte koprivu i zajedno mutite dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu.
3. Preko tijesta od kopriva i krompira u sredinu sipajte cijelo jaje i polovinu brašna, pa miješajte.
4. Formirajte od tog tijesta kuglice ili valjuške. Svaki komad uvaljajte u ostatak brašna, a zatim ih ubacite u kipuću vodu, čim isplivaju na površinu, izvadite ih.
5. Stavite u tanjire, pobiberite po ukusu, prelijte sokom od paradajza i pospite parmezanom.