Njoke od koprive za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

250 g mlade koprive,

5 većih krompira,

jaje,

250 g brašna,

2 dl paradajz soka,

2 kašike parmezana,

biber po ukusu.

Priprema:
1. Listove mlade koprive blanširajte u kipućoj vodi oko tri-četiri minute, a zatim izvadite i ostavite da se ocijedi. U međuvremenu očistite krompir, iscijedite na četvrtine i skuhajte.
2. Kada se kopriva ocijedi od vode, ako je potrebno, malo je iscijediti rukama, ispasirajte u blenderu da dobijete pire. Potom ispasirajte i kuhani krompir pa mu dodajte koprivu i zajedno mutite dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu.
3. Preko tijesta od kopriva i krompira u sredinu sipajte cijelo jaje i polovinu brašna, pa miješajte.
4. Formirajte od tog tijesta kuglice ili valjuške. Svaki komad uvaljajte u ostatak brašna, a zatim ih ubacite u kipuću vodu, čim isplivaju na površinu, izvadite ih.
5. Stavite u tanjire, pobiberite po ukusu, prelijte sokom od paradajza i pospite parmezanom.

Preporučujemo