Okruglice od goveđe jetre

po Vasa kuharica

Sastojci:

 

100 g goveđe jetre,
2 zemičke,
4 kašike ulja,
glavica luka,
peršun, so, biber,
mažuran,
jaje,
30-40 g prezle.

 

Priprema:

 

  1. Očišćenu jetru nastrugati s omekšanim, sitno zgnječenim zemičkama.
  2. Zatim dodati nasjeckani i na ulju poprženi luk i peršun. Dodati jaje, so, biber, mažuran i prezle, pa sve izmiješati.
  3. Pustiti da smjesa odstoji 15-ak minuta.
  4. Vlažnim dlanovima oblikovati okruglice. Kuhati ih poklopljene deset minuta u procijeđenoj prokuhanoj goveđoj supi.
  5. Savjet: Kada pravite okruglice, preporučljivo je oblikovati pokusnu knedlu, pa je ukuhati kako biste znali treba li smjesi dodati još brašna ili tekućine.

 

Preporučujemo