Osam trikova profesionalnih kuhara uštedjet će vam mnogo vremena

po Vasa kuharica

Za profesionalne linijske kuhare uspjeh ovisi o brzini i efikasnosti.
Kada su u pitanju profesionalni kuhari poznatu (i pomalo zastarjelu) poslovicu “Ako ne možeš podnijeti vrućinu, izađi iz kuhinje” trebalo bi promijeniti u “Ako ne možeš podnijeti vrućinu, 20 konobara koji stalno pitaju gdje su njihove narudžbe, ogromnog šefa koji stalno urla na tebe i beskonačnu liniju novih narudžbi, izađi ih kuhinje”.

Ukratko, brzina je ključna za uspjeh, zato pročitajte nekoliko njihovih trikova koji i vama mogu uštedjeti jako puno vremena.

1. Nemojte se bojati velikih noževa

Korištenjem velikog kuharskog noža mnogo ćete učinkovitije rezati, dobiti pravilne rezove, a nož će odraditi većinu posla za vas.

2.Nemojte ostaviti čišćenje za kraj

Čistite svaki put kad nešto zaprljate – zvuči pomalo kao šablona, ali zaista djeluje. Na ovaj način možete uštedjeti mnogo vremena i ubrzati cijeli proces pripreme obroka.

3. Prethodno ispecite povrće

Neki profesionalni kuhari ispeku povrće (tako da bude otprilike 90 posto pečeno) prije nego se bace na kuhanje. Na taj način, kada počnu s pripremom, povrće je dovoljno nakratko ubaciti u rernu kako bi se ispeklo do kraja – to štedi mnogo vremena i prostora u pećnici.

4. Držite tekuće sastojke u starim bocama od kečapa

Kuhari savjetuju da držite ulje, vino i zapravo bilo koju tekućinu koju koristite za pripremu u malim bočicama iz kojih možete špricati – cijeli proces postaje puno brži i efikasniji.

5. “Šokirajte” kuhana jaja za lakše guljenje

Nakon što su jaja skuhana ubacite ih lonac ili posudu ledeno hladne vode, nakon čega ćete ih lakše (i brže) oguliti. Ako to ne možete napraviti, možete ih i samo staviti pod mlaz hladne vode.

6. Brzo ohladite juhu u sudoperu hladne vode

Neki savjetuju ubacivanje kockica leda u juhu i gulaš kako bi smrznuli masnoće i potom i lagano uklonili. Još bolji savjet koji neće razvodniti vaše jelo – napunite sudoper hladnom vodom i cijeli lonac stavite unutra.

7. Hakirajte svoju mikrovalnu pećnicu

Ovaj savjet na prvi pogled nije očit, ali zapravo je na granici između glupog i briljantnog! Ako želite grijati dvije posude odjednom prvu stavite na dno mikrovalne pećnice, a drugu na visoku šolju tako da bude na niou iznad prve!

8. Nemojte raditi više stvari odjednom

Radite korak po korak kako biste se mogli fokusirati na recept. Može se činiti kako ima smisla raditi više stvari odjednom, ali dugoročno ćete samo izgubiti na vremenu.

Preporučujemo