Paprena piletina sa paprikama za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

1 pile srednje veličine,

mljeveni crni biber,

45 ml ulja,

100 g suhog mesa,

100 g crvenog luka,

2 čehna bijelog luka,

2 crvene paprike,

225 g paradajza iz limenke,

1 kocka za kokošiju supu,

45 ml vrhnja,

45 – 60 ml čili umaka,

paprika u prahu,

so i

origano.

Priprema:

1. Narežite piletinu na komade, te utrljajte biber u kožu i meso.

2. Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje u velikoj posudi debelog dna, te oko 10 minuta pržite komade piletine, često ih okrećući, dok sa svih strana ne dobiju lijepu smeđu boju. Pospite piletinu solju i šupljikavom kašikom izvadite iz posude. Odložite.

3. Ogulite crveni i bijeli luk, te ih tanko narežite. Paprike očistite, te i njih tanko narežite. Crveni, bijeli luk i paprike stavite u posudu i pržite oko 5 minuta, miješajući, dok ne omekšaju.

4. Ocijedite paradajz, spremivši sok, pa soku dodajte toliko vode da dobijete 500 ml tekućine.

5. Piletinu i sitno nasjeckano suho meso vratite u posudu zajedno sa sokom od paradajza i vodom. Dodajte smrvljenu kocku za kokošiju supu i pustite da provri, miješajući. Smanjite vatru i pustite da se mješavina malo ohladi prije nego umiješate vrhnje i čili umak.

6. Pokrijte posudu i kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta, dok piletina ne omekša i skuha se. Umiješajte paradajz i dodajte so, biber, papriku u prahu i origano prema ukusu. Pokrijte i kuhajte još 10 minuta. Poslužite vruće.

Preporučujemo