Sastojci:
1 pile srednje veličine,
mljeveni crni biber,
45 ml ulja,
100 g suhog mesa,
100 g crvenog luka,
2 čehna bijelog luka,
2 crvene paprike,
225 g paradajza iz limenke,
1 kocka za kokošiju supu,
45 ml vrhnja,
45 – 60 ml čili umaka,
paprika u prahu,
so i
origano.
Priprema:
1. Narežite piletinu na komade, te utrljajte biber u kožu i meso.
2. Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje u velikoj posudi debelog dna, te oko 10 minuta pržite komade piletine, često ih okrećući, dok sa svih strana ne dobiju lijepu smeđu boju. Pospite piletinu solju i šupljikavom kašikom izvadite iz posude. Odložite.
3. Ogulite crveni i bijeli luk, te ih tanko narežite. Paprike očistite, te i njih tanko narežite. Crveni, bijeli luk i paprike stavite u posudu i pržite oko 5 minuta, miješajući, dok ne omekšaju.
4. Ocijedite paradajz, spremivši sok, pa soku dodajte toliko vode da dobijete 500 ml tekućine.
5. Piletinu i sitno nasjeckano suho meso vratite u posudu zajedno sa sokom od paradajza i vodom. Dodajte smrvljenu kocku za kokošiju supu i pustite da provri, miješajući. Smanjite vatru i pustite da se mješavina malo ohladi prije nego umiješate vrhnje i čili umak.
6. Pokrijte posudu i kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta, dok piletina ne omekša i skuha se. Umiješajte paradajz i dodajte so, biber, papriku u prahu i origano prema ukusu. Pokrijte i kuhajte još 10 minuta. Poslužite vruće.