Sastojci:

500 g prokulica,

3-4 čehna bijelog luka,

maslinovo ulje,

morska so,

šaka pinjola,

3-4 kašike susama,

začin.

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni.
  2. Prokulice operite, sklonite oštećene listove i prerežite svaku lopticu napola.
  3. Stavite povrće u pleh i dodajte nekoliko čehni neoguljenog bijelog luka. Prelijte maslinovim uljem, posolite krupnom morskom solju i pospite nekim začinom. Rukama dobro izmiješajte prokulice dok se fino ne obloži uljem i začinima.
  4. Pecite oko 15 do 20 minuta. Negdje na pola pečenja, izmiješajte povrće da se ne bi vanjski listići zalijepili za dno.
  5. Za to vrijeme, u suhoj tavi istostirajte najprije pinjole 2-3 minute, a zatim i susam nakratko, dok ne promijeni boju.
  6. Izvucite prokulice iz rerne, prespite u zdjelu i ako ih ima, sklonite listiće koji su previše tamni. Izmiješajte sa susamom i pinjolima. Prelijte tankim mlazom maslinovog ulja i služite kao prilog uz meso, ribu ili sir.