Pikantni patlidžan

po Vasa kuharica

Sastojci:

3 kašike soja sosa,

6 strukova mladog luka,

2 plava patlidžana,

1 kašika šećera,

đumbir,

1 kašičica sitno isjeckanog bijelog luka,

1 kašika vinskog sirćeta,

1 kašika tabasko sosa,

2 kašike bijelog vina,

ulje,

200 grama junetine.

Priprema:

1. Neoguljene patlidžane rasijecite na tanje kriške kao jabuku. Meso patlidžana isijecite na što tanje režnjeve. U šoljici pomiješajte soja sos, vino, sirće, šećer i tabasko sos.

2. Zagrijte ulje u dubokoj posudi i pržite patlidžane oko 2 minuta. Izvadite ih na papirne salvete. Očistite tavu, stavite 2 kašike ulja i propržite krupno isjeckan mladi crni luk i bijeli luk. Stavite luk preko patlidžana.

3. Dodajte u tavu još dvije kašike ulja, ispržite meso, začinite đumbirom i dodajte sos iz šoljice. Kada proključa, vratite u tavu patlidžane, bijeli i crni luk, još jednom promiješajte i sklonite s vatre.

 

Preporučujemo