Sastojci:
650 g telećeg buta.
Za premaz:
35 g smeđeg šećera,
1 kašika ljutog umaka,
25 ml soja umaka,
25 ml balzamičnog sirćeta,
50 ml vode.
Za prilog:
150 g svježih krastavaca,
50 g ljubičastog luka,
1 limeta,
so, biber, ulje.
Priprema:
- Meso narežite na kockice i stavite u dublju posudu. Posolite meso te mu dodajte pola kašike ulja. Sve dobro pomiješajte i ostavite meso da se marinira.
- U manjoj tavu pomiješajte smeđi šećer, ljuti umak, soja umak, biber, sirće i vodu. Zakuhajte umak na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite na najmanje i pustite da se umak reducira na željenu gustoću.
- Marinirane komade mesa nabodite na drvene ili metalne ražnjiće. ožete ih gusto nizati pošto će se meso prilikom pečenja malo skupiti.
Posložite ražnjiće u pleh pa ga prekrijte aluminijskom folijom. Pecite ih 15 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Nakon 15 minuta maknite foliju, sa svih strana premažite ražnjiće pikantnim premazom i vratite ih u rernu. Ovaj puta bez folije.
- Nakon 10 minuta ponovo ih izvadite, okrenite i premažite preostalim premazom i vratite zadnji put u rernu na dodatnih 5-10 minuta, dovoljno da se premaz počne karamelizirati. Pikantne ražnjiće poslužite sa salatom od svježih krastavaca, ljubičastog luka i soka od limete.