Sastojci:
Tikvica,
40 g maslaca,
2 kašike maslinovog ulja,
3 čehna bijelog luka,
2 mrkve,
1/2 kašičice mljevenog pimenta,
150 g riže basmati,
sjeckani kopar,
zelene masline,
povrtni ili mesni temeljac.
Priprema:
1. Rižu dobro isperite pa ostavite namočenu 2 sata. Ogulite mrkvu i tikvicu pa ih krupno naribajte. Posolite i ostavite neko vrijeme dok ne omekšaju i puste tekućinu.
2. Na otopljenom maslacu i maslinovom ulju prodinstajte protisnuti bijeli luk i povrće, dodajte piment i ocijeđenu rižu. Zalijte s 4 dl temeljca ili vodom te kuhajte oko 15 minuta. Po potrebi dolijte još tekućine.
3. Prije nego što poslužite rižu, neka odstoji 5 minuta. Oblikujte pomoću okruglog kalupa, pospite sjeckanim koprom i ukrasite kolutićima maslina.