Sastojci:
1 kg piletine,
1 mrkva,
50 g korijena celera,
korijen peršuna,
300 g riže,
1 glavica crvenog luka,
2 čehne bijelog luka,
ulje,
so,
biber.
Priprema:
1. Pile očistite, operite i isijecite na komade pa meso stavite u hladnu posoljenu vodu. Dodajte očišćeno i isječeno povrće i sve kuhajte kao supu. Na ulju propržite isjeckan crni i bijeli luk, dodajte rižu i začinite solju i biberom.
2. Dinstajte rižu s lukom povremeno dolivajući supu. Kada je riža skoro gotova, prespite je u posudu za pečenje, a preko poredajte komade kuhane piletine i povrća. Prelijte supom da ogrezne pa stavite u rernu zagrijanu na 220 stepeni.
3. Sve pecite dvadesetak minuta da riža dobije zlatastu boju. Ako želite, rižu možete začiniti i šafranom.