Sastojci: pola pileta, malo soli, malo gril mješavine začina za piletinu, 16 komada suhih šljiva, 2 krompira, malo ljute sudžuk, paprike, malo maslinovog ulja, 50 ml slatkog bijelog vina.
Priprema:
1. Suhe šljive staviti u šerpu sa vodom i kratko prokuhati, samo toliko dok voda provri. Izvaditi ih iz vode i prepoloviti po dužini.
2. Pile posoliti i utrljati mješavinom začina, zatim zadići kožu koliko god možete. Ispod kože umetati polovine suhih šljiva.
3. Na kraju metalnim štapićem ili čačkalicom zatvoriti pile da nadjev ne iscuri prilikom pečenja.
4. Krompir oprati, oguliti, nasjeći na kolutove te začiniti solju i ljutom sudžuk paprikom.
5. U zemljani sud staviti malo maslinovog ulja, rasporediti začinjene kolutove krompira i na kraju staviti nadjeveno pile.
6. Preliti sa malo maslinovog ulja i vinom. Zemljani sud poklopiti i staviti u rernu na 190 stepeni i peći 60 minuta. Nakon 60 minuta zemljani sud otkriti, pile okrenuti i peći ga 10 minuta, zatim ponovo okrenuti da se i gornja strana zapeče i peći 5 minuta.