Sastojci za kuglice:
1 kocke pileće supe,
500 g pilećeg mesa
Sos:
750 ml vode,
4 mrkve,
2 glavice crvenog luka,
po ukusu soli,
400 g krompira,
3 dl kisele pavlake,
2 kašike ulja.
Priprema:
- Skinite meso s kostiju i sameljite ga. Možete koristiti mašinu za mljevenje mesa, ali ga možete, podjednako dobro, usitniti i u blenderu.
- Izdrobite kocku pileće supe i dobro je umiješajte u mljeveno meso.
- Vlažnim rukama oblikujte kuglice od pripremljene smjese.
- Zagrijte ulje u tavi pa pržite kuglice oko 5 minuta da lijepo porumene, a zatim ih poredajte na kuhinjski papir da upije višak ulja.
Sos:
- Ogulite crveni luk i usitnite ga. Očistite mrkvu i isjecite je na kolutiće. Krompir isijecite na kockice.
- Na masnoći koja je preostala od prženja mesa propržite luk, mrkvu i krompir oko 5 minuta. Dodajte kiselu pavlaku i vodu i ostavite da prokuha.
- Posolite po ukusu, dodajte kuglice u sos i kuhajte na umjerenoj vatri oko 20 minuta.
- Ukoliko sos nije dovoljno gust, dodajte kašičicu gustina.