Sastojci za kuglice: 1 kocke pileće supe, 500 g pilećeg mesa.
Sos: 750 ml vode, 4 mrkve, 2 glavice crvenog luka, po ukusu soli, 400 g krompira, 3 dl kisele pavlake, 2 kašike ulja.
Priprema:
1. Skinite meso s kostiju i sameljite ga. Možete koristiti mašinu za mljevenje mesa, ali ga možete, podjednako dobro, usitniti i u blenderu.
2. Izdrobite kocku pileće supe i dobro je umiješajte u mljeveno meso.
3. Vlažnim rukama oblikujte kuglice od pripremljene smjese.
4. Zagrijte ulje u tavi pa pržite kuglice oko 5 minuta da lijepo porumene, a zatim ih poredajte na kuhinjski papir da upije višak ulja.
5. Sos: Ogulite crveni luk i usitnite ga. Očistite mrkvu i isjecite je na kolutiće. Krompir isijecite na kockice.
6. Na masnoći koja je preostala od prženja mesa propržite luk, mrkvu i krompir oko 5 minuta. Dodajte kiselu pavlaku i vodu i ostavite da prokuha.
7. Posolite po ukusu, dodajte kuglice u sos i kuhajte na umjerenoj vatri oko 20 minuta. Ukoliko sos nije dovoljno gust, dodajte kašičicu gustina.