Sastojci za piletinu:
500 g pilećih prsa (bez kostiju),
1 kašičica mljevene slatke paprika,
pola kašičice tucane ljute paprika,
pola kašičice suhog bosiljka,
pola kašičice suhog peršuna,
kašika otopljenog maslaca,
kašika maslinovog ulja,
so i biber.
Sastojci za kvinoja salatu:
40 g kvinoje,
2 šake miješane salate (baby špinat, rokula, matovilac, crvena salata),
4-5 manjih rotkvica,
1 manja mrkva,
30 g feta sira.
Sastojci za dressing od senfa:
1 kašika senfa,
5 kašika maslinovog ulja,
2 kašike limunovog soka,
pola kašičice soli,
pola kašičice bibera.
Priprema:
- U veću posudu ulijte toplu vodu, stavite 2 kašike soli i promiješajte dok se so ne otopi. Pileća prsa stavite u vodu i ostavite 15 minuta da stoje. Za to vrijeme ugrijte rernu na 220 stepen. Nakon 15 minuta, isperite piletinu pod mlazom hladne vode i osušite kuhinjskim papirom.
- Pomiješajte 1 kašiku otopljenog maslaca i maslinovog ulja. Na limu za pečenje premažite piletinu s obje strane, te začinite solju, biberom i mješavinom začina. Stavite u ugrijanu rernu i pecite 20 minuta. Zatim još dodatno zapecite 5-8 minuta ispod gornjeg grijača, pazeći da ne izgori. Gotovu piletinu ostavite da odstoji 5-10 minuta, na taj način svi sočni sokovi ostat će u mesu.
- Za vrijeme dok se piletina peče, ispod mlaza hladne vode isperite kvinoju. Stavite je u posudu, prelijte s dvostruko više vode i posolite. Kuhajte na umjerenoj vatri dok kvinoja ne upije svu vodu.
- Operite miješanu salatu, a mrkvu i rotkvice izrežite na tanke kriške.
- U manju čistu staklenku stavite sastojke za dressing, zatvorite poklopcem i sve
zajedno dobro promućkajte dok se sastojci ne sjedine.
- U veću posudu stavite salatu, rotkvice, mrkvu, kvinoju i polako dodajte dressing od senfa te promiješajte dok se sve ne sjedini. Po vrhu salate stavite komadiće feta sira. Odstajalo meso narežite na tanke kriške i sve zajedno poslužite.