Sastojci za piletinu:

 

500 g pilećih prsa (bez kostiju),

1 kašičica mljevene slatke paprika,

pola kašičice tucane ljute paprika,

pola kašičice suhog bosiljka,

pola kašičice suhog peršuna,

kašika otopljenog maslaca,

kašika maslinovog ulja,

so i biber.

 

Sastojci za kvinoja salatu: 

 

40 g kvinoje,

2 šake miješane salate (baby špinat, rokula, matovilac, crvena salata),

4-5 manjih rotkvica,

1 manja mrkva,

30 g feta sira.

 

Sastojci za dressing od senfa:

 

1 kašika senfa,

5 kašika maslinovog ulja,

2 kašike limunovog soka,

pola kašičice soli,

pola kašičice bibera.

 

Priprema:

 

  1. U veću posudu ulijte toplu vodu, stavite 2 kašike soli i promiješajte dok se so ne otopi. Pileća prsa stavite u vodu i ostavite 15 minuta da stoje. Za to vrijeme ugrijte rernu na 220 stepen. Nakon 15 minuta, isperite piletinu pod mlazom hladne vode i osušite kuhinjskim papirom.

 

  1. Pomiješajte 1 kašiku otopljenog maslaca i maslinovog ulja. Na limu za pečenje premažite piletinu s obje strane, te začinite solju, biberom i mješavinom začina. Stavite u ugrijanu rernu i pecite 20 minuta. Zatim još dodatno zapecite 5-8 minuta ispod gornjeg grijača, pazeći da ne izgori. Gotovu piletinu ostavite da odstoji 5-10 minuta, na taj način svi sočni sokovi ostat će u mesu.

 

  1. Za vrijeme dok se piletina peče, ispod mlaza hladne vode isperite kvinoju. Stavite je u posudu, prelijte s dvostruko više vode i posolite. Kuhajte na umjerenoj vatri dok kvinoja ne upije svu vodu.

 

  1. Operite miješanu salatu, a mrkvu i rotkvice izrežite na tanke kriške.

 

  1. U manju čistu staklenku stavite sastojke za dressing, zatvorite poklopcem i sve

zajedno dobro promućkajte dok se sastojci ne sjedine.

 

  1. U veću posudu stavite salatu, rotkvice, mrkvu, kvinoju i polako dodajte dressing od senfa te promiješajte dok se sve ne sjedini. Po vrhu salate stavite komadiće feta sira. Odstajalo meso narežite na tanke kriške i sve zajedno poslužite.