Sastojci:
2 para pilećih prsa i 2 bataka,
1 glavica luka,
začinsko bilje (timijan, lovorov list, bosiljak, ruzmarin…),
400 g paradajza,
2 kašike koncentrata paradajza,
10-ak crnih maslina,
1 čaša vode,
4 čehna bijelog luka,
maslinovo ulje,
so i
svježe mljeveni biber.
Priprema:
1. Piletinu posoliti i pobiberiti, ulje ugrijati u većoj tavi pa piletinu dobro ispeći sa svih strana (ponoviti dva puta ako je manja tava). Pržiti oko deset minuta.
2. Izvaditi piletinu i držati je na toplom, a na isto ulje dodati luk i dinstati oko minutu miješajući.
3. Dodati vodu i svežnjić začinskog bilja, miješati i dinstati dok se voda ne reducira na pola.
4. Dodati paradajz, koncentrat paradajza, masline i kuhati oko 3-5 minuta na jačoj vatri stalno miješajući.
5. Vratiti piletinu u tavu, izmiješati, poklopiti i kuhati 15 minuta ili dok piletina ne bude kuhana. Pomiješati bijeli luk i peršun te posuti po gotovom jelu. Jelo služiti vruće uz prilog.