Pire od pečene mrkve

po Vasa kuharica

Sastojci:

700 g mrkve,

pola šoljice toplog mlijeka,

3 čehna bijelog luka,

2 kašike maslinovog ulja,

1 kašika maslaca,

1 kašičica soka limuna,

četvrtina kašičice mljevenog kumina,

četvrtina kašičice mljevenog muškatnog oraščića,

so,

biber.

Priprema:

1. Mrkvu očistiti, staviti u posudu za pečenje pa obložiti maslinovim uljem i začiniti kuminom, muškatnim oraščićem, soli i biberom.

2. U posudu za pečenje dodti i cjeloviti, neočišćeni bijeli luk.

3. Peć na 220 stepeni oko 25 minuta, odnosno dok mrkve ne počnu
poprimati laganu smeđu boju.

4 Kada se mrkve malo ohlade izmiksati je i pretvoriti u pire. Pritom im dodajte iz ljuske istisnuti pečeni bijeli luk, maslac, sok limuna i onoliko zagrijanog mlijeka koliko je potrebno da dobijete pire željene konzistencije.

Preporučujemo