Pita od špinata

po Vasa kuharica

Sastojci:

1 pakovanje smrznutog lisnatog tijesta,

1 pakovanje smrznutog špinata,

10 dg sira fete,

1 dl kiselog vrhnja,

svježan mladog luka (ako ga nemate stavite obični),

3 jaja,

1 žumance,

4 dg maslaca,

1 čehno bijelog luka,

naribani muškatni oraščić,

so i biber.

Priprema:

1. Lisnato tijesto odmrznite. Špinat kratko prokuhajte, ocijedite ga i nasjeckajte.
2. Na ugrijanom maslacu popržite narezani mladi luk, dodajte pripremljen špinat te začinite solju, biberom, muškatnim oraščićem i nasjeckanim bijelim lukom. Sve kratko propržite i sklonite sa vatre. Smjesu ohladite.
3. Jaja razmutite s vrhnjem pa umiješajte u ohlađenu smjesu špinata. Dodajte mrvice i dobro promiješajte. Dodajte fetu izrezanu na kocke.
4. Tijesto tanko razvaljajte. Lim nauljite. Stavite prvi list lisnatog tijesta tako da strši preko rubova lima. Po tijestu rasporedite smjesu od špinata i sve prekrijte drugim razavljanim lisnatim tijestom. Tijesto na više mjesta probodite viljuškom. Premažite žumancem i stavite u rernu prethodno zagrijanu na 210 stepeni.
5. Pecite oko 45 minuta, dok tijesto ne postane zlatnožute boje.

Preporučujemo