Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Pita od začinskog bilja

po Vasa kuharica 24/01/2022
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Sastojci: 1,3 kg krompira, 1 kašika usitnjenog svježeg timijana, so, svježe mljeveni, crni biber, 5 kašika neslanog maslaca otopiti, 1 kašika maslinovog ulja

Priprema:

1. Krompir kuhati u većoj količini posoljene vode. Kad prokuha, smanjiti vatru i kuhati polupokriveno 20 do 25 minuta dok krompiri malo omekšaju, ali da ne budu potpuno kuhani.
2. Pomoću šuplje kašike krompire prebaciti u cjediljku, isprati hladnom vodom i osušiti. Zatim ih staviti na tanjir i potpuno ohladiti, pa ostaviti da odstoje bar osam sati.
3. Krompire oguliti i krupno naribati u veću zdjelu. Dodati timijan, 1,5 kašičicu soli i 3/4 kašičice bibera, pošpricati sa dvije kašike otopljenog maslaca, pa dobro izmiješati smjesu.
4. Rernu zagrijati na 190 stepeni, a rešetku postaviti u sredinu.
5. U vatrostalnoj tavi zagrijati ulje i kašiku maslaca, pa dodati smjesu od krompira. Zagrijavati na srednjoj vatri i pomoću špatule čvrsto utisnuti u dno tave tako da vrh bude ravan. Zatim smanjiti vatru i pokriveno kuhati dok rubovi ne posmeđe, oko pet minuta. Skloniti pokopac, pa nepokriveno peći još 10 minuta.
6. Premazati vrh preostalom količinom maslaca, pa premjestiti tavu u rernu i peći tri do sedam minuta. Izvaditi tavu iz rerne i odvojiti rub pite od tave, a zatim je izvrnuti na veći tanjir i rezati na kriške.
 

biberKrompirmaslacso

Preporučujemo

Zdravi špageti za ručak

26/05/2022

Pileća džigerica s rižom

26/05/2022

RECEPT: Piletina na lovački način | KUHAJMO ZAJEDNO

25/05/2022

Bečki gulaš: Wiener Saftgulasch bez krompira

25/05/2022

Špageti s povrćem

25/05/2022

Makaroni s patlidžanima i rajčicom

24/05/2022

Povrtne lazanje za ručak

24/05/2022

Ukusna piletina za ručak

23/05/2022

Teletina s bobom

23/05/2022

Šnicle od lososa

20/05/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh