Pljeskavice od patlidžana za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci

3 patlidžana,

6 nasjeckanih šampinjona,

3 naribana čehna bijelog luka,

2 kašike sjemenki sezama,

4 kašike brašna,

1 kašika mljevenih lanenih sjemenki,

2 kašike nasjeckanog kopra,

1 kašičica majčine dušice,

1/2 kašičice kumina,

so,

biber,

ulje za prženje.

Priprema:

1. Patlidžane izdubite i ogulite. Nasjeckajte ih i pomiješajte s gljivama. Zagrijte 2 kašike ulja u tavi i dodajte patlidžane, gljive, bijeli luk, začine i začinsko bilje. Poklopite i dinstajte, povremeno miješajući, oko 7 minuta. Uklonite poklopac i nastavite kuhati još 5 minuta.

2. Izvadite sastojke iz tave i premjestite ih u veliku zdjelu. Dodajte preostale sastojke, dobro promiješajte i pomoću štapnog miksera malo izmiješajte.

3. Rukama oblikujte pljeskavice i pecite ih 2 do 3 minute sa svake strane.

Preporučujemo