POD KUHARSKOM PALICOM NERMINA HODŽIĆA: PUNJENA PILEĆA PRSA

po Vasa kuharica

Na portalu “Avaza” svake srijede možete pratiti kulinarski serijal “Kuhajmo zajedno”u 20 sati. Sarajevski kuhar i predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić za ovu epizodu pripremio je punjena pileća prsa.

Za ovaj recept je potrebno: 360 gr. pilećih prsa (2 komada prsa), 3 jaja, 50 gr. brašna, 100 gr. cornfleksa, 200 gr. putera, 50 ml.vrhnja, 100 ml. mlijeka, 30 gr. pesta, 150 gr. tikvice, 100 gr. šampinjona, 300 gr. krompira, 50 gr. celera, 2 čehne bijelog luka, so, biber, ulje.

Bijelo meso, kao i svako meso, bogato je bjelančevinama, vrlo važnim hranjivim tvarima jer djeluju kao »građevinski materijal« nužan za izgradnju tkiva i jamče ispravno funkcioniranje većine organa i sistma, uključujući imunološki sistem. Konkretno, mesni proteini smatraju se »plemenitim« proteinima jer sadrže sve esencijalne aminokiseline koje tijelo treba. U prehrani je bijelo meso najbolji izbor jer ima puno proteina, a malo masti. To podrazumijeva da prilikom pripreme za kuhanje uklonite vidljive masnoće.

Preporučujemo