Pohovana jela: Hrskavi omotač i sočna unutrašnjost

po Vasa kuharica

Hrskavi omotač i sočna unutrašnjost, malo koja tehnika pripreme može nadmašiti pohovanje. To je postupak pokrivanja ili oblaganja namirnica (mesa, povrća, voća) raznim masama prije termičke obrade odnosno pohovanja. Pored uobičajene mase za pohovanje od brašna, jaja i prezli koriste se i kukuruzno i kokosovo brašno, kukuruzne pahuljice, pahuljice instant krompir pirea, rendani polutvrdi punomasni sir, parmezan, mrvice od čipsa, kikiriki, badem, susam, razni biljni začini.

Zlatasta korica na prženoj namirnici igra ulogu zaštitnog pokrivača koji čuva dobre osobine pripremljenog mesa, ribe ili povrća. Pohuju se isto tako sirevi, kačkavalj, voće, pa čak i sladoled. Gotovo svaka domaćica koja je pohovala neko jelo ima svoju recepturu, ali najpoznatiji načini su bečki i francuski.

Prije nego počnete pohovati, meso je potrebno najprije omekšati čekićem za meso, pa po rubovima sitno zarezati, kako se ne ne bi skupilo. Ako želite pohovati povrće potrebno ga je prethodno izrezati na tanke trake ili pak skuhati u slanoj vodi. Kod pohovanja na bečki način potrebno je u jednu posudu umutiti posoljena jaja, u drugu staviti brašno, a u treću prezlu.

Meso ili povrće najprije se umaču u jaja, pa potom u brašno i na kraju u prezlu. Kod pohovanja na pariški način povrće ili meso se najprije umoči u jaje, potom u brašno i na kraju ponovo u jaje. Prema nekim recepturama za pariško pohovanje može se napraviti i smjesa od jednog jajeta, 3-4 kašike mlijeka, kašičice brašna, soli i 3-4 kašike vode. Smjesa se dobro umuti kako bi bila jednolična, pa se potom u nju potapaju namirnice, vade iz smjese i odmah spuštaju u vrelo ulje.

Preporučujemo