Predlažemo: Svi vole njoke

po Vasa kuharica

Njoki pripadaju namirnicima koje su izuzetno popularne u raznim svjetskim  kuhinjama jer su ukusne, jednostavne i mogu se kombinirati s najrazličitijim umacima i preljevima.

Ukusni njoki od krompira odlična su baza za jela s raznim umacima od paradajza i vrhnja ili topljivog sira. Jednako tako mogu se poslužiti i kao prilog uz glavna jela s umacima poput pašticade ili gulaša, a namijenjeni su ljubiteljima brzih, jednostavnih i ukusnih jela od krompirovog tijesta.

I njoki imaju italijanske korijene. Postoji italijanska uzrečica da kao što se petkom jede riba, četvrtkom se moraju jesti njoki. U svakom slučaju, njoki su idealni za pripremu brzog ručka, pogotovo ako se u nedostatku vremena za kuhanje, odlučite za već gotove, smrznute njoke iz vrećice.

Njoki u bijelom umaku

Sastojci za njoke:

400 g špinata,

300 g krompira,

250 g pšeničnog oštrog brašna,

1 jaje,

so,

pola kašičice mljevenog muškatnog oraščića,

1 kašika ulja.

Za umak:

300 ml vrhnja za kuhanje,

bijeli biber,

2 kašičice začina,

100 g sira edamera,

50 ml bijelog vina.

Priprema:

1. Špinat operite i kratko prokuhajte. Dobro ga ocijedite i usitnite u električnoj sjeckalici tako da dobijete kašastu masu. Tu masu stavite u cjedilo i pritišćite kašikom kako biste uklonili svu suvišnu tekućinu.
2. Krompir skuhajte, ogulite i pustite da se ohladi. Ohlađeni krompir dobro protisnite, dodate brašno, jaje, so, muškatni oraščić, ulje i pripremljeni špinat te umijesite tijesto.
3. Od dobivenog tijesta na pobrašnjenoj dasci oblikujte valjčiće, a zatim izrežite njoke. Kuhajte u slanoj vreloj vodi sve dok ne isplivaju na površinu.
4. U dublju tavu stavite vrhnje, dodajte papar i začin te kratko prokuhajte. Zatim umiješajte naribani sir i vino pa nastavite kuhati 1 – 2 minute.
5. U umak umiješajte zelene njoke i odmah poslužite uz odrezak s roštilja ili svježu salatu.

Preporučujemo