Sastojci:

2 srednje velika ljubičastog patlidžana.

Za preljev:

2 kašičice šećera,

4 kašike umaka od soje,

3 kašike slatkog umaka od čilija,

2 kašičice sezamovog ulja,

korica i sok od 1 limuna,

2 svježa crvena čilija sitno nasjeckati,

šaka svježeg korijandra,

šaka svježeg bosiljka,

šaka svježe metvice,

šaka žutih listića celera,

so i

svježe mljeveni crni biber

Priprema:

1. Vodu ulijte u posudu i neka prokuha. Patlidžane prepolovite po dužini i stavite u posudu za kuhanje na pari tako da odrezana strana gleda prema gore. Parite ih oko 10 minuta.
2. Ako su svilenkaste i mekane, znači da je gotov. Izvadite iz posude za kuhanje na pari, stavite u cjedilo i ostavite da se hladi.
3. Preljev: izmiješajte sve sastojke. Začinite patlidžane dok su još topli. Narežite ih na grube kocke od 2,5 cm, prelijte umakom i protresite.
4. Odmah poslužite kao salatu, zalogajčić ili prilog.