Svako ima svoj recept za pripremu pirea od krompira. No s ovim trikovima svjetskih kuhara, pripremit ćete kremasti prilog nakon kojeg ćete sigurno polizati kašiku i tanjir.
1. Izaberite najbolji krompir
Za pripremu pirea možete se poslužiti bilo kojom vrstom krompira, no najbolji pire dobit ćete ako koristite brašnaste plodove, odnosno krompire s visokim postotkom skroba.
2. Zaboravite na gnječilo
Što više gnječite krompire, to ih pretvarate u gumastu ljepljivu kašu. Umjesto uobičajene kuhinjske gnječilice, upotrijebite prešu za krompir koja će bolje smrviti ovo kuhano povrće i tako vam omogućiti pripremu pirea bez pretjeranog miješanja. Uz pire krompir posebno će dobro ići goveđi gulaš.
3. Koristite hladan maslac
Kuharski znalci savjetuju dodavanje hladnog maslaca u netom smrvljeni krompir kako biste dobili najfiniji pire. Korištenje toplog maslaca ili onog rastopljenog u loncu dodatno razrjeđuje smjesu i kvari sveukupni dojam.
Savjet plus: Ne zaboravite dobro posolititi i pobiberiti pire i tako mu dati odličan okus. S pireom od krompira možete napraviti i odličnu pastirsku pitu