Sastojci: glavica kiselog kupusa ili svježeg, glavica crnog luka, 2 mrkve, ulje, 500 g faširanog mesa, so, biber, 1 šoljica riže, 100 g suhog mesa, jaje, crvena paprika, suha rebra, lovorov list.
Priprema:
1. Uzmite jednu veću glavicu kupusa pa pažljivo odvojite ljepše i
veće listove. Slažite jedan na drugi u tanjir i sa svakog skinite korijen.
2. Na ulju propržite sitno isjeckan crni luk i rendanu mrkvu. Dodajte faširano meso, posolite, pobiberite pa nastavite sa prženjem. Zatim dodajte rižu i sitno sjeckano suho meso. Propržite još malo, sklonite sa vatre, ostavite da se malo ohladi pa dodajte umućeno jaje. Ovim filom punite listove kupusa i uvijajte manje sarmice.
3. Na dno posude, u kojoj će da se kuhaju, stavite nekoliko listova kupusa pa na njih redajte sarme. Svaki red zalijte sa malo zaprške od ulja i paprike i između svakog reda stavljajte suho meso i rebra.
4. Dodajte nekoliko listova lovora. Nalijte vodom, stavite na zagrijanu ploču pa kuhajte polako na tihoj vatri.