Prijedlog: Sarma bez mesa

po Vasa kuharica

Sastojci:

250 g riže,

50 g sojinih ljuspica,

2 kašičice soli,

1/2 kašičice sušenog bosiljka,

1 kašičica kurkume,

1 velika mrkva,

16 listova kiselog kupusa,

1 kašika crvene paprike.

Za kuhanje:

200 ml paradajz sosa,

1 kašičica soli,

prstohvat kumina,

1/2 kašičice kurkume,

2 kašičice crvene paprike,

prstohvat bibera,

peršunovo lišće za dekoraciju,

2 litra vode i

2 kašike ulja.
Priprema:
1. U zdjeli izmiješati rižu sa sojinim mrvicama, sitno isjeckanom mrkvom i začinima.
2. Pripremiti listove kiselog kupusa i zaviti sarme. U šerpi na zagrijanom ulja malo propržiti kumin pa dodati paradajz sos. Izmiješati i dodati začine.
3. Složiti sarme i dodati vodu. Kuhati ih na umjerenoj vatri 45 minuta.  Prilikom služenja posuti sa sjeckanim peršunovim lišćem.

Preporučujemo