Sastojci:
1,3 kg krompira
1 kašika usitnjenog svježeg timijana
so
svježe mljeveni crni biber
5 kašika neslanog maslaca otopiti
1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
- Krompir kuhati u većoj količini posoljene vode. Kad prokuha, smanjiti vatru i kuhati polupokriveno 20 do 25 minuta dok krompiri malo omekšaju, ali da ne budu potpuno kuhani.
- Pomoću šuplje kašike krompire prebaciti u cjediljku, isprati hladnom vodom i osušiti. Zatim ih staviti na tanjir i potpuno ohladiti, pa ostaviti da odstoje bar osam sati.
- Krompire oguliti i krupno naribati u veću zdjelu. Dodati timijan, 1,5 kašičicu soli i 3/4 kašičice bibera, pošpricati sa dvije kašike otopljenog maslaca, pa dobro izmiješati smjesu.
- Rernu zagrijati na 190 stepeni, a rešetku postaviti u sredinu.
- U vatrostalnoj tavi zagrijati ulje i kašiku maslaca, pa dodati smjesu od krompira. Zagrijavati na srednjoj vatri i pomoću špatule čvrsto utisnuti u dno tave tako da vrh bude ravan. Zatim smanjiti vatru i pokriveno kuhati dok rubovi ne posmeđe, oko pet minuta. Skloniti pokopac, pa nepokriveno peći još 10 minuta.
- Premazati vrh preostalom količinom maslaca, pa premjestiti tavu u rernu i peći tri do sedam minuta. Izvaditi tavu iz rerne i odvojiti rub pite od tave, a zatim je izvrnuti na veći tanjir i rezati na kriške.