Sastojci za njoke:
400 g špinata,
300 g krompira,
250 g pšeničnog oštrog brašna,
1 jaje,
so,
pola kašičice mljevenog muškatnog oraščića,
1 kašika ulja.
Za umak:
300 ml vrhnja za kuhanje,
bijeli biber,
2 kašičice začina,
100 g sira edamera,
50 ml bijelog vina.
Priprema:
1. Špinat operite i kratko prokuhajte. Dobro ga ocijedite i usitnite u električnoj sjeckalici tako da dobijete kašastu masu. Tu masu stavite u cjedilo i pritišćite kašikom kako biste uklonili svu suvišnu tekućinu.
2. Krompir skuhajte, ogulite i pustite da se ohladi. Ohlađeni krompir dobro protisnite, dodate brašno, jaje, so, muškatni oraščić, ulje i pripremljeni špinat te umijesite tijesto.
3. Od dobivenog tijesta na pobrašnjenoj dasci oblikujte valjčiće, a zatim izrežite njoke. Kuhajte u slanoj vreloj vodi sve dok ne isplivaju na površinu.
4. U dublju tavu stavite vrhnje, dodajte papar i začin te kratko prokuhajte. Zatim umiješajte naribani sir i vino pa nastavite kuhati 1 – 2 minute.
5. U umak umiješajte zelene njoke i odmah poslužite uz odrezak s roštilja ili svježu salatu.