Sastojci za palačinke:
100g cjelovitog pšeničnog brašna
200 ml mlijeka (3,5 posto mm)
100 g špinata, svježeg ili smrznutog
1 jaje
ulje
Za kremu od mrkve:
100 ml soka od mrkve
125 g mozzarelle
2 velike kašike svježeg sira
1 velika kašika milerama
1 velika kašika badema
Priprema:
1.Brašno pomiješati sa mlijekom i ostaviti 15 minuta. Dodajte usitnjeni špinat i jaje, posolite i izmiksajte mikserom.
- Zagrijte tavu sa uljem ali tako da ulje ne dovedete do tačke ključanja. Ispecite dvije do tri palačinke.
- U međuvremenu pripremite kremu od mrkve. 50 ml soka od mrkve i ostale sastojke za kremu stavite u posudu i izmiksajte.
- Na svaku palačinku stavite jednu veliku kašiku kreme, zarolajte pa je narežite na kolutiće i poslužite na tanjir. Ostatak kreme pomiješajte sa preostalim sokom od mrkve i poslužite kao umak uz rolnice.