Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Proljetni tart

po Vasa kuharica 25/05/2019
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Sastojci za tijesto:

 

250 g oštrog brašna (+ još malo za posipanje posude za pečenje),

120 g maslaca (+ još malo za premazivanje),

1 kašičica soli,

1 jaje,

2 kašike hladne vode,

30 g ribanog parmezana (prema želji).

 

Fil:

 

1/2 crvene paprika,

2 mlada luka,

1 vezica šparoga,

250 g ricotte,

80 g kiselog vrhnja,

2 jaja,

so i biber.

 

Priprema:

 

  1. Tijesto – u posudi pomiješajte brašno i maslac, prstima ih povežite tako da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte ostale sastojke i sjedinite, zatim prebacite na radnu plohu i lagano, vrlo kratko umijesite da se poveže. Zamotajte u foliju i ohladite oko 15 minuta.

 

  1. Posudu za pečenje premažite maslacem i pospite brašno. Rernu zagrijte na 180 stepeni. Tijesto izvadite iz folije i razvaljajte na veličinu zdjele. Prebacite ga u zdjelu. Pazite da i stranice budu obložene tijestom. Tijesto izbodite viljuškom i stavite u zamrzivač na 15 minuta ili u frižider 30 minuta, zatim ga pecite 15 minuta i ohladite 10 minuta.

 

  1. Fil: – šparogama odstranite drvenasti dio i prokuhajte ih 3 minute u kipućoj slanoj vodi. Iscijedite i ohladite. Papriku nasjeckajte na sitne kockice, a luk očistite i nasjeckajte na kolutiće. Pomiješajte ih sa sirom, vrhnjem, jajima te začinima. Nadjev usipajte u prohlađeno, polupečeno tijesto, a šparoge poslažite po vrhu. Pecite 30 minuta, dok rub tijesta i površina tarta ne dobiju lijepu boju.

 

 

brašnoJajaLukricottašparoge

Preporučujemo

Pileća krilca iz rerne

24/02/2023

Pečeni luk

24/02/2023

Begova čorba

04/01/2023

Recept za slasne juneće okruglice

04/01/2023

Kartoffel Kloesse – Prefine okruglice od krompira

28/12/2022

RECEPT: Tagliatele sa tikvom | KUHAJMO ZAJEDNO

21/12/2022

Punjena piletina

21/12/2022

Marinirani ražnjići

20/12/2022

Gurmanski ćevap

20/12/2022

Punjeni pileći batak i zabatak

20/12/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh