Sastojci:
6 kom pilećeg filea,
3 kašike maslinovog ulja,
60 g gljiva,
60 g pileće salame,
60 g sjeckanog špinata,
2 čehna bijelog luka,
30 g prezle,
60 g ribanog parmezana,
so i mljeveni crni biber,
2 kašike brašna,
240 g umaka od paradajza,
200 g kuhane riže.
Priprema:
1. Kašiku ulja zagrijte u velikoj tavi te dinstajte gljive dvije do tri minute. Umiješajte salamu i špinat te dinstajte još minutu dvije.
2. Sklonite tavu s vatre, dodajte bijeli luk, prezlu, parmezan, so i malo bibera te dobro izmiješajte.
3. Stavite po jednu šestinu nadjeva na svaki komad pilećih prsa, pa zarolajte i povežite koncem. Rolnice dobro uvaljajte u brašno. Višak brašna otresite.
4. U velikoj vatrostalnoj posudi zagrijte kašiku ulja te prodinstajte luk. Dolijte ostatak ulja te pržite rolnice po pet minuta sa svake strane dok ne postanu zlatnosmeđe.
5. Umiješajte umak od paradajza pa zakuhajte. Smanjite vatru, poklopite i pustite neka se lagano krčka 30-40 minuta ili sve dok se piletina ne skuha. Umiješajte rižu i neka se zagrijava pet minuta.
6. Izvadite rolnice, skinite konac, vratite ih u posudu, zagrijte dvije minute te servirajte.