Sastojci: 

 

350 g tikvica,

po 1 crvena, žuta i zelena paprika,

200 g ljubičastog luka,

600 g manjih škampa,

so, biber, začin od povrća,

maslinovo ulje,

200 g mini paradajza,

3 čehna bijelog luka,

3 kašike nasjeckanog peršuna,

4 kašike limunovog soka.

 

Priprema: 

 

  1. Neoguljene tikvice narežite na kolutiće, a paprike i luk na kockice. Paradajz prerežite na dva dijela. Škampe operite, očistite i dobro posušite.

 

  1. U malo maslinovog ulja lagano dodajte začine i pustite povrće da se marinira zajedno sa škampima oko 30 minuta. Na drvene štapiće za roštilj nanižite naizmjenice redove škampa i povrća.

 

  1. Rešetke za roštilj premažite uljem, dobro zagrijte, a zatim pecite ražnjiće po 5 minuta sa svake strane. U zdjelici pomiješajte ulje, nasjeckani peršun i bijeli luk, dodajte limunov sok i začinite po želji. Gotove ražnjiće prelijte pripremljenim preljevom.